
Op 10 augustus 1989, werd het Valkenswaards Kamerorkest opgericht. Initiatiefnemers waren o.a. Theo Vrijdag, Jean Poos en Rens Cappon.
In eerste instantie bestond het VKO alleen uit strijkers, maar al snel bleek dat een te beperkte formule te zijn en werd het orkest uitgebreid met blazers, zodat de bezetting van een klassiek kamerorkest ontstond: violen, altviolen, celli, een contrabas, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 dwarsfluiten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten en pauken.
De doelstelling van het orkest was om amateurmusici de gelegenheid te geven om gezamenlijk klassieke muziek te spelen. Dat begrip “klassiek” moet overigens niet te strikt worden opgevat. Het repertoire waarmee het VKO door de jaren heen naar buiten is gekomen bestrijkt de periode van ± 1750 tot heden, zodat het orkest zich uiteindelijk een breed scala aan muzikale stijlen heeft eigen gemaakt. Zeker in de beginjaren heeft het orkest ook altijd muziek van Nederlandse componisten gespeeld, oa. Brandts-Buys, Olthuis, Toebosch en Louis Andriessen.
De eerste dirigent van het VKO was Jan van der Peet. Daarna kwamen Jos Brocken, Ad Broeksteeg, Vincent Robert, Marcel Geraeds en Sander Teepen. Op het ogenblik staat het orkest onder leiding van Martijn Pepels.
Vooral de periode met Ad Broeksteeg is zeer gunstig gebleken voor een andere doelstelling van het orkest, nl. het begeleiden van koren uit de regio. Ad Broeksteeg is van huis uit vooral koordirigent en via hem zijn dan ook diverse samenwerkingsverbanden met koren gerealiseerd o.a. met het Astens Gemengd Koor en het Veldhovens Gemengd Koor. Samen met het Astens Gemengd Koor verzorgde het Valkenswaards Kamerorkest meer dan 10 jaar het jaarlijkse kerstconcert in de grote kerk in Asten. Verder begeleidde het VKO de koren Con Amore et Anime (Eersel), De Eijckelberg (Bergeijk), De Volharding (V’waard) en het Valkenswaards Kamerkoor.
De eerste repetities van het orkest werden gehouden in het Carolus – ziekenhuis (klooster), terwijl voor uitvoeringen regelmatig gebruik werd gemaakt van het Hertog Jan College (nu Were Di). Met de komst van De Hofnar concerteert het VKO daar tweemaal per jaar, terwijl voor overige concerten wisselende locaties zijn gevonden, o.a. de kapel van de Achelse Kluis en museum ’t Oude Slot in Veldhoven.